У ТРЕНУТКУ НЕСРЕЋЕ У РУДНИКУ „СОКО“ НИСУ ПОШТОВАНА ЈАСНА ПРАВИЛА (извор Н1)

У ТРЕНУТКУ НЕСРЕЋЕ У РУДНИКУ „СОКО“ НИСУ ПОШТОВАНА ЈАСНА ПРАВИЛА (извор Н1)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да постоје јасна правила која нису поштована у руднику „Соко“ у тренутку несреће која се догодила 1. априла и да породице настрадалих рудара морају да знају истину.

„Поднели смо кривичне пријаве против 14 особа због несреће у руднику ‘Соко’, у којој је почетком априла ове године живот изгубило осам рудара, а повређено њих 20, како би се утврдила одговорност, јер постоје јасна правила која нису поштована“, рекла је Михајловић, гостујући на београдској телевизији Студио „Б“.

Додала је да породице морају да знају истину, али и сви који раде тај посао да знају да сваки папир, да сви прописи, сва правила, морају да се поштују и спроведу, јер су у питању људски животи.

Она је рекла да је тог јутра обећала породицама настрадалих да ће се проверити и утврдити истина.

„Постоји одговорност када се ради тај посао. Сачекали смо да тужилаштво у Алексинцу донесе одлуку, а потом смо одлучили да Вишем јавном тужилаштву у Нишу поднесемо кривичну пријаву и предамо сву документацију и аудио-записе којима располажемо“, рекла је Михајловић.

Додала је да сматра да постоји одговорност, тим пре што је 14 дана пре 1. априла, када се догодила трагедија, било повећане концентрације метана.

Дозвољена граница је, како је рекла, 1,5 одсто, а 14 дана пре несреће била је повећана концентрација метана у збиру 22 сата, што су одређени људи, који су обухваћени пријавом, знали.

Истакла је да је било пропуста и у ноћи када се трагедија догодила, да је било пропуста у документацији која је потребна за извођење радова.

Нагласила је да се није реаговало у правом тренутку и да нису постојала одобрења за рударске пројекте, као и да није било адекватне контроле.

„Ово мора да буде наук свим људима који раде у опасним секторима, на високоризичним радним местима, да је безбедност на првом месту“, рекла је Михајловић.

Више на Н1