ТРИБУНАЛ ОДБИО ДА ОСЛОБОДИ НЕБОЈШУ ПАВКОВИЋА (извор Недељник.рс)

ТРИБУНАЛ ОДБИО ДА ОСЛОБОДИ НЕБОЈШУ ПАВКОВИЋА (извор Недељник.рс)

Хашки трибунал одбио је захтев генерала Небојше Павковића за превремено ослобађање, иако је он издржао две трећине казне од 22 године затвора због наводног злочина над косовским Албанцима.

У данас објављеној одлуци, председник суда Kармел Ађијус нагласио је да је Павковић осуђен за веома тешке злочине и да није показао да је у затвору у довољној мери прихватио своју одговорност и рехабилитовао се.

Kао доказ за то, Ађијус је навео да је Павковић – у више интервјуа српским медијима и у две книге које је написао у затвору у Финској – пласирао “лажни” и пресуди супротан наратив о злочинима на Kосову, оспоравајући сопствену одговорност, “славећи починиоце” и погрдно називајући Албанце.

Павковић се добровољно предао Хашком трибуналу 2005. године.

Хашки трибунал правоснажно га је 2013. осудио на 22 године затвора због прогона албанског становништва с Kосова, током НАТО бомбардовања, 1999, када је он био командант Треће армије Војске Југославије.

Трибунал га је прогласио кривим по свих пет тачака оптужнице – за присилно премештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са Kосова. Та дела квалификована су као злочини против човечности и кршење закона и обичаја рата.

НЕДЕЉНИК.РС