„ТРИ ТАЧКЕ“: 50 ДАНА  БЕЗ ОДГОВОРА О УЗРОЦИМА И ОДГОВОРНИМА ЗА ТРАГЕДИЈУ У РУДНИКУ „СОКО“ (извор Јужне вести)

„ТРИ ТАЧКЕ“: 50 ДАНА БЕЗ ОДГОВОРА О УЗРОЦИМА И ОДГОВОРНИМА ЗА ТРАГЕДИЈУ У РУДНИКУ „СОКО“ (извор Јужне вести)

Док се чека на званично саопштење алексиначког Тужилаштва о узроцима и о томе које одговоран за погибију 8 рудара у руднику “Соко”, из невладине организације “Три тачке” подсећају да је у само две године погинуло више од 100 рудара, као и да у Србији такви радници раде у условима недостојним човека, па позивају грађане на солидарност и помоћ породицама настрадалих.

Иако је од несреће у руднику “Соко” прошло скоро два месеца, узрок још није утврђен, а из Основног јавног Тужилаштва у Алексинцу су у два наврата саопштавали да нема нових информација, као и да ће се огласити када их буде било.

Да су рудари у Србији годинама обесправљени, упркос свим прихваћеним међународним уговорима и домаћим прописима који гарантују достојанствен рад, тврде из НВО “Три тачке” и наводе да је у 2018. години погину 54 рудара, а већ наредне још 53. Такође, кажу да се 2020. године број погинулих смањио тек у занемарљивој мери, али да је њихова незаштићеност кулминирала у овој години када је живот изгубило 8 рудара, док је 21 повређен.

Ни данас, 50 дана касније, јавност са сигурношћу не зна да ли је ова трагедија била последица догађаја проузрокованог људским фактором. Одговорност једног лица за овакав ишод догађаја није утврђена до данас, нити је један директор или надзорник или руководилац смењен или функционер због њега до данас поднео оставку – наводе из “Три тачке”.

Међу послодавцима који не пружају радницима основна права наводе јавна предузећа чији је оснивач и којима управља Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

У прилог томе додају и да су се у периоду после несреће у јавности појавиле информације како су радници силазили у јаму која је била високоризична, да су тог дана прва и друга смена одбиле да раде у јами, као и да у производној просторији није било довољно преградних врата, па тако оцењују да све указује да основни услови за безбедан рад нису били осигурани од стране надлежних лица, иако су ризици и постојали и били познати.

Истичу да је јавност сазнала и да власти не опредељују довољно новца како би техничко-технолошки услови за безбедан рад рудара били побољшани, па позивају све заинтересоване грађане да помогну породицама настрадалих тако што ће добровољним прилозима или на други начин, подржати неку од иницијатива.

Организација такође апелује и на надлежне органе да се поступак утврђивања одговорности одвија транспарентно и без одлагања и да сви надлежни за које се докаже да сносе одговорност, буду и адекватно санкционисани.

ЈУЖНЕ ВЕСТИ