ТЕШКА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА СРБИЈЕ

ТЕШКА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА СРБИЈЕ

Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије саопштило је данас, поводом Светског дана становништва, да је Србија суочена са изузетно тешком демографском сликом и чињеницом да је број становника у нашој земљи пао испод седам милиона.

Све је већи број умрлих становника у односу на рођене, а само у току прошле године, наша земља изгубила је више од 74.000 становника, што је град величине Зрењанина.

Бројке за првих шест месеци ове године наговештавају да ће 2022. година бити још тежа када је у питању демографска слика Србије.

Узроци овакве статистике у највећој мери се подударају са онима које налазимо у најбогатијим земљама Европе, од којих ни једна нема стопу родности 2,1, што је оцењено као ниво просте репродукције.

Овакви подаци не смеју да нас обесхрабре и деморалишу у настојањима заустављања лоших демографских трендова.

Уз мере које је Влада Србије донела и примењује како би охрабрила и помогла оне брачне парове, мајке и очеве, који желе децу, неопходно је да учинимо додатне напоре, пронађемо нове идеје и осмислимо националну стратегију чија би реализација променила садашњу демографску слику Србије.

Министарство за бригу о породици и демографију апелује и овом приликом, поводом Светског дана становништва, да поново, сви заједно, размислимо о изузетно тешкој демографској ситуацији у којој се налазимо, као и могућностима да је мењамо на боље, доаје се у саопштењу.

извор Влада Републике Србије