СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Светски дан заштите животне средине се обележава сваке године, 5. јуна. У преко 100 држава, на тај дан, организују се акције које имају за циљ промену еколошке свести влада, привреде и становништва у целини, у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. У овим акцијама, сваке године учествује више од пола милијарде људи.

Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер је тог дана одржана Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине.
Према истраживању о односу јавности и здраве животне средине у Србији, које су реализовали Агенција за истраживање јавног мњења ЦеСИД и УНДП Србија, становнике Србије највише брине загађења ваздуха (26 процената), затим квалитет воде (13 процената), стање и пристуност дивљих депонија (12 процената), док је компанија Рио Тинто заузела четврто место (8 процената).
Истраживање је показало и то да су грађани Србије свесни да су климатске промене реалност. Kао узрок климатских промена 41 проценат испитаника наводи развој светске индустрије, док је у истом проценту констатовано да су оне последица људског деловања.