СВЕТСКИ ДАН ИЗБЕГЛИЦА, 20. ЈУН

СВЕТСКИ ДАН ИЗБЕГЛИЦА, 20. ЈУН

 Светски дан избеглица, 20. јун 2022.  обележава се у контексту нове  избегличке кризе проузроковане ратом на тлу Европе, који ствара и продубљује миграторне таласе много ширих размера што се осећа у целом свету, па и у Србији.

Последњих месеци,  број миграната из Азије и Африке у центрима у Србији повећао се за 55 одсто. На данашњи дан у центрима за азил и прихватним центрима Комесаријата за избеглице и миграције смештено је укупно 5.082 мигранта из ових делова света. Према националној структури, највише их је из Авганистана, Сирије, Пакисатна, Бурундија и Бангладеша. Процене су да се изван центара налази њих још око 2.000.

Што се украјинских избеглица тиче, Комесаријату за избеглице и миграције, преко повереника у 78 општина и градова у Србији, за помоћ се до сада обратило 2.020 украјинских држављана, који су у приватном смештају. Њима, као и онима које су радници Комесаријата дочекивали на граничним прелазима, подељено је до сада више од 20.000 пакета помоћи у храни и производима за хигијену.

За оне који немају смештај, Комесаријат је обезбедио трајни прихват у Центру за азил у Врању. На данашњи дан, у том центру смештено је 71 лице, највише жена са децом. Деца су од доласка у Центар уписана у редовне основне и средње школе. Сви корисници изузетно су лепо примљени од локалне заједнице.

Комесаријат за избеглице и миграције захваљује свим партнерима у држави, међународним организацијама, билатералним и другим земљама донаторима, УН организацијама и развојним агенцијама, невладином сектору,  фирмама и компанијама које су донирале помоћ,  научно-просветним домаћим и страним институцијама, регионалним партнерима, свим локалним самоуправама као и свима другима који помажу решавању избегличких питања у Србији.

У исто време желимо да нагласимо да трагедије нових криза не смеју да потисну проблеме  старих, избеглица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске из ратова деведесетих, као и решавање потреба 200.000 људи са Косова и Метохије, који се – од бомбардовања 1999. –  већ 23 године налазе у најдужем интерном расељењу у Европи.

На Светски дан избеглица 20. јуна 2022.  Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са партнерима, уручиће у Београду уговоре о куповини 60 станова избеглицама из БиХ и Републике Хрватске купљених кроз Регионални стамбени програм.

Комесаријат је до сада стамбено збринуо више од 25.000 избегличких и расељеничких породица, највећим делом буџетским средствима Републике Србије. Додатно смо економски оснажили више од 22.000 породица да започну свој посао. Наставићемо да радимо и збрињавамо све док има оних који су  у потреби.  Исто тако, у сарадњи са свим институцијама државе Србије, остајемо посвећени одговорном управљању миграцијама чиме дајемо допринос јачању мира и стабилности на Балкану.

извор Комесаријат за избеглице Републике Србије