СУТРА У ПОДНЕ: ПАВЛЕ НАСКОВИЋ ЗА ПРАЗНИК ПРЕД СВОЈИМ СУГРАЂАНИМА (извор Алпрес)

СУТРА У ПОДНЕ: ПАВЛЕ НАСКОВИЋ ЗА ПРАЗНИК ПРЕД СВОЈИМ СУГРАЂАНИМА (извор Алпрес)

Павле Насковић, један од тренутно најзначајнијих алексиначких ликовних стваралаца, представиће се овдашњој јавности радовима из каснијег периода. Отварање изложбе овог аутора под називом „Пределиˮ заказана је за сутра, у уторак 12. јула, у Дому омладине са почетком у 12 часова.

 

Мр Павле Насковић је дугогодишњи професор у алексиначким образовним установама, али и плодан стваралац чији пејзажи красе многе зидове јавних установа и приватних колекција. Један период његовог рада може се видети и у општинској скупштини где се налазе велика платна на којима је он на свој посебан начин дочарао природу Алексинца и околине.

Пејзажи су његово препознатљиво стваралачко богатство инспирисано пределима у околини Алексинца, Сокобање, а посебно Рибарске бање, односно пределима Јастребца. Радови, односно пејзажи настали у каснијем периоду, колоритно и тематски се разликују од претходног стваралаштва, па је то разлог да се ова изложба посети. Насковић у свом препознатљивом стилу нуди нешто ново, можда још квалитетније, ако се уопште може дискутовати о вредностима Насковићевих слика. Оне су јединствене, настале непосредним посматрањем природе и док их разгледате ви можете закључити и какво је време било док је уметник стварао. С друге стране то није фактографско преношење слике природе, већ радови који вас терају да дуго посматрате и доживљавате природу, размишљајући о њеној лепоти и порукама које вам шаље.

1657538277935
1657538277929

Организатор ове изложбе је Центар за културу и уметност, а посвећена је обележавању празника „Петар и Павлеˮ.