СЛАБ ПРИНОС И ЛОШ КВАЛИТЕТ(извор Алпрес)

СЛАБ ПРИНОС И ЛОШ КВАЛИТЕТ(извор Алпрес)

Овогодишња жетва полако се приводи крају и на територији наше општине убирање хлебног зрна је углавном завршено. Остаје да се обави још и жетва јарих стрних жита попут ражи, тритикала, а такође озимог и јарог овса.

Међутим, приноси ове године нису задовољавајући, јер је суша узела свој данак. То су нам потврдили и стручњацио из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш.

− Приноси нису на нивоу очекивања, на ниво вишегодишњих просека. За неких 40, чак 50 посто су нижи у односу на вишегодишњи просек, 50-60 посто у односу на прошлу годину. Квалитет је такође лош. Недовољан и неквалитетан распоред падавина у овој години, непримерна агротехника с обзиром на високе цене ђубрива и пестицида, све је то утицало на пшеницу. Чак три до три и по месеца није било кише и у таквим условима пшеница је врло брзо изгубила лист, чак већ до првих киша није било лишћа које може да помогне квалитету наливања зрна. Тако да су приноси и квалитет веома лоши − рекао је Саша Станковић, стручни сарадник у ПССС Ниш.

Како процењују стручњаци, ове године су приноси од 3 до 3,2 тоне по хектару, а креће се у опсегу од 1,5 тона па има и примера, али ретких где је било и 5 до 6 тона по хектару. Дакле велика суша, слаба агротехника, недовољно ђубрења, а пре свега суша, све је то утицало на ниске приносе и неповољан квалитет жита ове године.

Насловна фотографија: Илустрација (архива Алпрес).