СИНОЋ У АЛЕКСИНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ: ОНИ СУ ПОНОС ШКОЛЕ И ГРАДА (извор Алпрес)

СИНОЋ У АЛЕКСИНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ: ОНИ СУ ПОНОС ШКОЛЕ И ГРАДА (извор Алпрес)

Свечано је синоћ било у холу Алексиначке гимназије на додели признања за најуспешније и уручивању диплома ученицима који су завршили своје средњошколско образовање. Препун хол родитеља, званица и грађана који су топло поздравили ученике Гимназије, учеснике у пригодном програму припремљеном за ову свечаност.

Протеклу школску годину директорка ове школске установе је оценила изузетно успешном.

Данијела Вељковић

‒ Ова година је била фасцинантна. Остварили смо невероватне успехе и на локалном, али и на међународном и републичком нивоу. Изузетна ми је част да их све наградим и да се о њима чује јер Алексиначка гимназија с поносом носи име нашег града ‒ истакла је директорка Данијела Вељковић, уз напомену да су ученици понос не само школе, већ и читавог града.

Покрића за овакву оцену има на претек. Сигурно да једна од перјаница је Никола Стамболић, ученик треће године који је освојио више импозантних награда. Заузео је прво место на Државном такмичењу из математике, прво место на Државном такмичењу из физике и треће место на Математичком турниру на републичком нивоу, треће место на 9. Међународној олимпијади из експерименталне физике и остварио пласман на Републичко такмичење из хемије.

                                                                                                                     Никола Стамболић

Катарина Стојадиновић, такође ученица треће године, може се похвалити првим местом на Државном финалном такмичењу из математике „Мислишаˮ, као и другим местом на Државном финалном такмичењу из математике, али и пласманом  на Републичком такмичењу из српског језика. Она је и добитник прве награде на конкурсу „Знаменити Алексинчаниˮ у организацији библиотеке „Вук Караџићˮ у Алексинцу.

                     
                                                                                       Катарина Стојадиновић

Ученик друге године Јован Раденковић, освојио је прво место на Државном такмичењу из математике, прво место на Математичком турниру и прво место на Међународном такмичењу из математике „Кенгур без границаˮ. Гимназијалац Милан Цакић заузео је прво место на Државном такмичењу из руског језика, а на математичком такмичењу „Дигитални постерˮ Цакић и Лука Цветковић, ученик четврте године, су освојили прво место. Њихова колегиница Исидора Маљеновић, пласирала се на републичку Еколошку олимпијаду. Пласман на Републичко такмичење из физике остварио је Лазар Стаменковић, ученик друге године.

                       
                                                                                               Јован Раденковић

Ученица прве године, Викторија Младеновић освојила је награду на 21. конкурсу Друштва за неговање духовне вредности „Вук Караџићˮ, органак САНУ у Нишу, док је Јован Недељковић, ученик друге године остварио  одличне резултате у финалу 18. Међународне олимпијаде из руског језика Института „А. С. Пушкинˮ у Москви, због чега се нашао међу неколицином награђених учесника из целог света.

У финале НИС олимпијаде пласирали су се Милан Цакић и Јован Недељковић. Недељковић је носилац  Похвале остварене на ликовном конкурсу Факултета савремених уметности у Београду. Јана Стошић је добитник друге, а Лука Стаменковић треће награде на Конкурсу „Знаменити Алексинчани” библиотеке „ Вук Караџић” у Алексинцу.

Део заслуге за успех ових ученика припада и професорима, њиховим менторима. За ту посвећеност професији и допринос у раду школе директорка је доделила Захвалницу следећим просветним радницима: Професорима Тамари Франети, Милени Крстић, Оливери Војиновић, Славољубу Радуловићу, Владану Младеновићу, Марини Рашић, Милени Николић, Јелени Франети, Маријани Милошевић, Горану Јорданову, Саши Јовановићу, Ивани Лукић, Братиславу Симићу,Светлани Ђурђевић. Захалница је додељена и Марија Бојковић, за допринос у дигитализацији и Марији Анђелковић секретару Школске матурске комисије.

У овој школској години 103 ученика четвртог разреда су матурирала, тако да после дуже паузе није било школараца који су морали поново да седну у школске клупе и то у исти разред. Ученик генерације је Милан Цакић који је и добитник других признања.

                       
                                                                                                              Милан Цакић

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

АЛПРЕС