СЕРВИСИ РГЗ-а ОД ПОНЕДЕЉКА ПОСТЕПЕНО ПОЧИЊУ СА РАДОМ

СЕРВИСИ РГЗ-а ОД ПОНЕДЕЉКА ПОСТЕПЕНО ПОЧИЊУ СА РАДОМ

Од понедељка 20. јуна Републички геодетски завод ће отпочети са постепеним пуштањем у рад приоритетних сервиса неопходних за функционисање тржишта непокретности. Комплетно пуштање свих сервиса очекује се до краја следеће недеље, уколико систем не буде угрожен новим напредним нападима.

У заједничкој координираној акцији стручњака РГЗ-а, Тужилаштва за високотехнолошки криминал, припадника Безбедносно-информативне агенције, Министарства унутрашњих послова и у сарадњи са тимовима инжењера за ИТ безбедност, успешно су спроведени сигурносни протоколи у циљу заштите комплетног ИТ система РГЗ-а који је био мета интензивног и координираног сајбер напада у циљу саботаже инфраструктуре геопросторних података која је део суверенитета Републике Србије.

Због осетљивости операције која се изводи у циљу заштите података, РГЗ није у могућности да о свему обвештава јавност већ само релевантне државне органе. По окончању насталих проблема јавност ће о свему бити благовремено обавештена. Ауторитативне и поуздане информације можете пратити на сајту Републичког геодетског завода www.rgz.gov.rs.

РГЗ је раније ове седмице саопштио да је од уторка 14. јуна 2022. године почео интензиван хакерски напад и да су ради заштите података активирани сви безбедносни протоколи и закључан целокупан информациони систем РГЗ-а.

извор сајт РГЗ