ПРИЈАВА ЗА СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ И КРЕДИТЕ ДО 31. ОКТОБРА

ПРИЈАВА ЗА СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ И КРЕДИТЕ ДО 31. ОКТОБРА

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да је у току пријављивање студената за три врсте стипендија, као и за студентске кредите, који се додељују у циљу подстицања најбољих да наставе школовање са високом постигнућима.

Министарство просвете додељује стипендије редовним студентима државних високошколских установа који нису у радном односу, а положили су све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,00. Месечни износ стипендије је 13.000 динара и исплаћује се у 10 једнаких месечних рата.

Такође, стипендије се додељују и изузетно надареним студентима државних факултета и то од треће године студија, односно са остварених 120 ЕСП бодова.

Стипендију за изузетно надарене могу добити студенти који су: положили све испите из претходних година студија, први пут уписали студије првог, другог или трећег степена, одмах након средње школе уписали високошколску установу, током студирања остварили просечну оцену најмање 9,00 и у континуитету уписивали године студирања на буџету.

Месечни износ стипендије је 24.000 динара за студенте основних и мастер студија, 30.000 динара за студенте докторских студија, при чему се исплаћује у 12 једнаких месечних рата.

Пријава је почела и за стипендије за недостајућа занимања у просвети.

Право да се пријаве на конкурс имају студенти државних високошколских установа који су у текућој школској години уписани први пут у другу или трећу годину студија првог степена на студијским програмима области математике, физике, информатике, српског, енглеског и немачког језика.

Услов је и да кандидати нису губили ниједну годину током студија, да су положили све испите из претходних година и постигли просечну оцену најмање 7,50.

Износ стипендије је ове године повећан и месечно је 19.800 динара, а исплаћује се у 12 месечних рата.

Корисници стипендија се обавезују да ће у року од две године од дипломирања прихватити посао у школи на територији Србије који им се понуди и да ће остати да раде у школи најмање онолико колико су примали стипендију.

Почело је и пријављивање за доделу студентских кредита на које имају право сви буџетски студенти државних високошколских установа који су у текућој школској години први пут уписани на студије првог степена у зимском семестру.

За кредите се могу пријавити студенти прве године основних академских и основних струковних студија  који су први пут уписали први семестар и студенти од друге до пете (и шесте) године основних студија.

Студентске стипендије се дају неповратно, док се студентски кредит враћа у случају да студент не испуни услове прописане конкурсом. Месечни износ студентског кредита је 13.000 динара.

За добијање студентске стипендије или кредита студент подноси пријаву са потребном конкурсном документацијом високошколској установи у коју је уписан.

Пријављивање је почело 2. октобра и трајаће до 31. октобра, а више информација о конкурсима, начину пријаве и роковима можете видети овде.

извор Министарство просвете