ПРЕПОДОБНА МУЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА

ПРЕПОДОБНА МУЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен преподобној мученици Параскеви, у народу познатој као Петка Трнова или летња Света Петка. Овим празником завршава се мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

 

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је данашњи дан, 8. август, иако је многи мешају са Светом Петком која се празнује 27. октобра.

Прва је рођена у Риму, а потоња је била Гркиња.

Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом односно 26. јула по старом календару.

Света Петка Трнова рођена је у Риму у хришћанској породици. После смрти родитеља се замонашила, али је пре одласка у манастир сво наслеђено имање поделила сиротињи. Проповедавши, у то време  још забрањену Христову веру, потказали су је цару Антонину Пију и довели пред њега, али она га је излечила од дуге болести после чега је и сам прихватио хришћанство.

Због проповедања хришћанства затварана је и мучена, а на крају и погубљена мачем у првој половини другог века.

Није црвено слово, али је Срби поштују.

На данашњи дан избегавају се сви тежи послови на њиви и у кући. Наше прабаке су веровале да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке.

Према старом обичају младе девојке на овај празник треба да беру цвеће и украсе дом како би у њему владала хармонија, љубав и мир. Верује се да данас девојчицама треба обући нове хаљинице како би их у наредној години пратила радост.