ПРЕИСПИТУЈЕ СЕ ОДЛУКА ОСНОВНОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА У АЛЕКСИНЦУ (извор Блиц)

ПРЕИСПИТУЈЕ СЕ ОДЛУКА ОСНОВНОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА У АЛЕКСИНЦУ (извор Блиц)

Републичко јавно тужилаштво дало је налог да се испита одлука Основног јавног тужилаштва у Алексинцу по којој је утврђено да нема основа за покретање кривичног поступка против било ког лица у случају погибије осам рудара у априлу у руднику мрког угља „Соко“ код Сокобање, ексклузивно сазнаје „Блиц“.

Према мишљењу Републичког јавног тужилаштва, сазнаје „Блиц“, та одлука је скандалозна и мора да се преиспита, а сви сведоци треба да буду саслушани и треба да се прикупе информације свих надлежних министарстава.

– Уколико се утврди да је било пропуста, водиће се кривични поступак – каже извор „Блица“.

Подсетимо, Основно јавно тужилаштво у Алексинцу крајем јула саопштило је да да је након прибављања извештаја стручне комисије, Завода за судски медицину у Нишу, као и налаза и мишљења Kомисије вештака Рударско геолошког факултета у Београду донета одлука да нема основа за покретање кривичног поступка против било ког лица за несрећу у руднику „Соко“ у којој је погинуло осам рудара.

Због гушења метаном у руднику „Соко“ страдали су рудари Бранко Чокорило, Бојан Стајић, Братислав Живковић, Бранислав Златановић, Петар Петровић, Дарко Златковић, Ненад Тривунац и Радован Грујић.

– Разочарана сам катастрофално. То је неописиво, незамисливо – биле су речи Слађане Живковић, супруге погинулог рудара Братислава (69) након објављивања ове одлуке.

Готово идентично реаговале су породице других погинулих рудара.

Више на Блиц.рс