ПОРОДИЦАМА РУДАРА ПОГИНУЛИХ У РУДНИКУ „СОКО“ НИЈЕ ОМОГУЋЕН УВИД У СПИСЕ ПРЕДМЕТА (извор Н1)

ПОРОДИЦАМА РУДАРА ПОГИНУЛИХ У РУДНИКУ „СОКО“ НИЈЕ ОМОГУЋЕН УВИД У СПИСЕ ПРЕДМЕТА (извор Н1)

аутор Гордана Бјелетић, фото Саша Марковић Гидра

Породицама рудара погинулих у руднику „Соко“, односно њиховом пуномоћнику, није омогућен увид у списе предмета из истраге коју је завршило Основно тужилаштво у Алексинцу и објавило да нема одговорности за смрт ових људи.

Адвокат Братислав Стојановић каже да му је речено да истрага ипак није завршена и да прелази у Више тужилаштво у Нишу, одакле кажу да им је предмет достављен на увид, не на надлежност. По процедури, као надређени Основном суду у Алексинцу могли би да наложе продужетак истраге, али таквих информација још нема.

Адвокат најављује да ће, уколико се кривицом не бави тужилаштво, породице свакако поднети кривичне пријаве и ангажовати вештаке из иностранства, јер сматра да досадашњи ток истраге показује да је рађен по принципу „кадија те тужи, кадија ти суди“.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу претходно је 27. јула саопштило да је завршило истрагу несреће у руднику Соко у којој је страдало осам рудара и установило да нема основа за било чије кривично гоњење због евентуалне одговорности за смрт ових људи.

Драгана Стајић, супруга погинулог рудара Бојана Стајића, рекла је да се осећа понижено одлуком тужилаштва и најавила да породице неће одустати од борбе за правду.

извор Н1