ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА „МОЈА ПРВА ПЛАТА“

ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА „МОЈА ПРВА ПЛАТА“

Влада Републике Србије саопштила је да Национална служба за запошљавање, уз подршку Привредне коморе Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, реализује трећи циклус програма „Моја прва плата”.

За овај програм је конкурисало више од 17.000 младих, од чега 60 одсто жена, и то за око 12.000 радних позиција, које је понудило 7.500 послодаваца.

Повезивање са потенцијалним послодавцима почиње од данас, а током тог процеса компаније ће селектовати најбоље кандидате.

Две недеље након повезивања, биће формиране коначне листе послодаваца и кандидата и биће доступне на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs, а у року од 15 дана од дана објављивања листа следи потписивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата. 

Кандидати ће почети сарадњу са компанијама у којима ће стицати своја прва радна искуства, неопходна знања и вештине најкасније до краја децембра.

Програм „Моја прва плата” траје девет месеци, а у том периоду Национална служба за запошљавање кандидатима са завршеном средњом стручном спремом месечно исплаћује 25.000 динара, а са високим образовањем 30.000 динара.

Овај програм омогућава подршку запошљавању млађих од 30 година без радног искуства, са најмање завршеном средњом школом.

Током прве половине новембра заинтересоване кандидате бирају послодавци из приватног сектора, а у другој половини месеца из јавног сектора.

Програм „Моја прва плата” реализује се од краја августа 2020. године и у два циклуса је учествовало готово 18.000 младих и око 10.000 послодаваца.

Детаљније информације доступне су на www.nsz.gov.rs и www.mojaprvaplata.gov.rs.

извор Влада Републике Србије