ПОЧИЊЕ ТАКМИЧАРСКИ ДЕО „МИХОЉСКИХ СУСРЕТА СЕЛА”(Алпрес)

ПОЧИЊЕ ТАКМИЧАРСКИ ДЕО „МИХОЉСКИХ СУСРЕТА СЕЛА”(Алпрес)

После ревијалног отварања почетком овог месеца у Трњану, у петак 1. септембра, почиње такмичарски део овогодишње манифестације „Михољски сусрети села”.

„Михољски сусрети” у нашој општини, сада већ традиционална манифестација, трећу годину заредом крећу од Глоговице за где је заказан први такмичарски део. Културно-уметнички програм почиње у 19 часова и 30 минута што нам је и потврдила Лидија Ракоњац, уредник програма Центра за културу и уметност која је задужена за културно стваралаштво на селу.

− У такмичарском делу ће наступити Културно-уметничко друштво „Бисер” из Дражевца, а њима ће се први пут ревијално представити Удружење жена „Бисерке” из Дражевца. Наши стални сарадници, наше дивне жене УГ „Радиност” из Алексинца имаће своју изложбу традиционалне трпезе и ручних радова, свега онога што смо виђали и ранијих година. Ревијално КУД „Стојан Живковић Столе” из Трњана имаће и своје две тачке. Тим тачкама се они нама лагано придружују на Михољским сусретима, па их следеће године очекујемо као и такмичаре − најавила је Лидија Ракоњац.

Ове године приметно је повећање броја учесника на манифестацији, односно своја умећа приказаће 6 културно-уметничких друштава, а остало су удружења са разних страна.

− Број удружења се значајно повећао што значи да смо на терену, да радимо, да она села која раније нису имали КУД-ове, или су их имали па су они привремено стали са радом сада се поново враћају, ничу нека нова удружења. Наша мисија овим Михољским сусретима је заиста испуњена − додаје Ракоњац.

Након Глоговице, предвиђено је да сусрети буду одржани и у Брадарцу, Лоћики, на Алексиначком Руднику и Трњану, а завршна смотра планирана је за почетак октобра у Центру за културу и уметност у Алексинцу.

Иначе, ова манифестација обухвата активности у којима учествује становништво села, циљ ове манифестације је богаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа, а спроводи се под покровитељством Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац.

Насловна фотографија: Илустрација (Извор: Архива Алпрес).

извор АЛПРЕС