ОД СВЕТОГ ИЛИЈЕ СУНЦЕ СВЕ МИЛИЈЕ

ОД СВЕТОГ ИЛИЈЕ СУНЦЕ СВЕ МИЛИЈЕ

Православни верници  2. августа обележавају празник посвећен Светом Илији.

Према предању Илија Тесвићанин рођен је у граду Тесвиту у 9. веку пре Христа и према списима, младост је провео у дубоком размишљању и молитви.

Постоји веровање да када се Свети Илија родио његов отац је видео како дете окружују анђели који га повијају огњем и хране пламеном, а то симболише пламени карактер и силу овог свеца.

Свети Илија повезује старозаветно и новозаветно хришћанство. У Старом завету се помиње као пророк који је наговестио долазак Исуса Христа, а у Новом завету је записано да је он био један од пророка који се на Преображење поклонио Господу Исусу Христу. Такође, присутан је у визији Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други Христов силазак на земљу.

Према народном веровању Свети Илија се вози у ватреним кочијама која вуку четири коња из чијих ноздрава избија пламен, а кретање кочија по небу и облацима ствара грмљавину и громове.

Овог свеца називају још и Свети Илија Громовник, а према старом обичајима на овај празник се не раде физички послови, односно послови на пољу.

Постоји стара изрека “од Светог Илије Сунце све милије”, јер се на овај празник наговештава пролазак врућина и долазак лепших сунчаних дана.

Верује се да Свети Илија громом уништава мрачне силе на земљи. Такође, мед који се вади из кошница на Илиндан служи као лек.