ОД ПОЧЕТКА АВГУСТА 1357 ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

ОД ПОЧЕТКА АВГУСТА 1357 ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору и да не ложе ватру у шуми и по ободима шума, како не би изазвали пожаре који могу да угрозе животе грађана и причине велику материјалну штету.

Само од почетка августа евидентирано је 1.712 пожара, од чега чак 1.357 на отвореном простору.

У наредном периоду, у складу са најавама Републичког хидрометеоролошког завода, очекује се период са високим температурама, који погодује настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу.

МУП подсећа да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору и остатака стрних усева, као и да је за непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Истим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

За непоштовање те одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, наведено је у саопштењу.

Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду, у сарадњи са надлежним инспекцијским службама на републичком и локалном нивоу, наставити активност појачаног надзора и обиласка терена ради откривања неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности грађана, саопштио је МУП.