ОБАВЕШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ

ОБАВЕШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ

РХМЗ је издао упозорење за подручје целе Србије на високу температуру за период од 20. до 27.7.2022. године.

У последњој декади jула месеца, на подручју Србије очекује се веома топло време, када ће максимална температура бити у среду (20.7.2022.г.) од 32 до 35°C, а у четвртак и петак (21. и 22.7.2022.г.) од 34 до 37°C. У суботу (23.07.2022.г.) очекују се тепературе локално и до 40°C. Од недеље (24.07.) до уторка (26.07.), вредности температуре од 33 до 32°C а затим све топлије.
У циљу смањена ризика од катастрофа Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац, обавештава грађане да је појачана контрола функционисања градског водовода, као и преглед исправности јавних чесама на територији општине Алексинац.
Aпелујемо на суграђане да се придржавају упутства здравствене службе као и да се током дана информишу о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика.
С обзиром на то да високе темпeратуре повећавају опасност од појаве пожара, Штаб за ванредне ситуације посебно скреће пажњу пољопривредним домаћинствима да се придржавају прописа којима се забрањује употреба ватре на отвореном простору, да не пале траву, стрњику и гране, јер је то забрањено Законом о заштити од пожара и Законом о шумама.
Штаб апелује на суграђане да после боравка у природи уклоне све могуће узрочнике пожара, боце под притиском, ложишта ватре и слично.