НЕОБИЧНА И БЕРИЋЕТНА ПРИНОВА У ВЕЛИКОМ ДРЕНОВЦУ (извор Алпрес)

НЕОБИЧНА И БЕРИЋЕТНА ПРИНОВА У ВЕЛИКОМ ДРЕНОВЦУ (извор Алпрес)

Из села Великог Дреновца, захваљујући нашем читаоцу и пријатељу Драгану Јовановићу Лери, стигла нам је занимљива прича за наше прилике. У домаћинству Братислава Митровића Прће у овом селу ових дана се догодило „мало чудо”, када је у раним јутарњим сатима његова свиња мешане расе јоркшир-ландрас опрасила, ни мање ни више, него чак 22 прасета.

Након две ноћи дежурања, домаћин Митровић, како каже Јовановић, са комшијом Зораном Стојановићем Босанцем, имао је прилику да присуствује необичном догађају. У јутарњим сатима прасиља тешка око 200 килограма на свет је најпре донела 12 прасади. Након краћег одмора, на изненађење присутних, у наредних сат времена ова необична крмача опрасила је још 10, дакле, укупно 22 прасета.

Како нам пише Јовановић, домаћин се сада налази на великој муци, јер свиња нема довољно дојака, па је помоћ затражио од власника фарме, свог братанца Златомира Митровића из Грејача, да неколико прасади преузме нека од његових крмача које су се ових дана прасиле и да се тако спаси што већи број малих новодошлих прасића.

Сигурно да је ово ретка и необична појава да свиња опраси 22 прасета. По написима у медијима, овакви случајеви се могу набројати на прстима руке, мада је било и рекорднијих приноса.

Како је јавио РТС, 2. новембра 2017. године на фарми у Љукову, крмача, од милоште названа Цвета рекордерка, опрасила је чак 33 прасета. „Крмача рекордерка, која има 16 сиса, се на фарми „Кнез аграр” у Љукову прасила се четири сата. Њен досадашњи рекорд био је 29 прасића, а ово је први пут да је опрасила 33”, објављено је тада на порталу РТС. Колико су ово необичне појаве треба рећи да свиња у просеку праси око десет прасади.

Фотографије: Драган Јовановић Лера.