„НЕЋЕМО СЕ СМИРИТИ ДОК НЕ ДОБИЈУ ПРАВДУ“: СУПРУГА РУДАРА НАКОН СРАМНЕ ОДЛУКЕ (извор Nova.rs)

„НЕЋЕМО СЕ СМИРИТИ ДОК НЕ ДОБИЈУ ПРАВДУ“: СУПРУГА РУДАРА НАКОН СРАМНЕ ОДЛУКЕ (извор Nova.rs)

аутор :Миљана Исаиловић, Nova.rs

„Не могу да верујем у оно што чујем, са нестрпљењем смо чекали одлуку Основног јавног тужилаштва у Алексинцу, желели смо да знамо шта се десило нашим најмилијима, зашто ће дванаесторо деце расти без својих очева, а нарочито ко је за то крив. Сада чујем да нико неће бити гоњен а нема одговора због чега су погинули. Ако је тако одлучено, онда смо ми дужни да прибавимо правду осморици људи који су испод земље“, овако говори Драгана Стајић из Алексиначких Рудника, супруга Бојана Стајића, једног од осморице рудара који је смртно страдао 1. априла због гушења метаном у руднику Соко.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу саопштило је данас да је након прибављеног извештаја стручне комисије формиране од страје ЈП “ПЕУ Ресавица” у чијем је раду учествовала и Републички нспектор за рударство Зорица Вукадиновић, те прибављеног извештаја Завода за судску медицину у Нишу о извршеној обдукцији лешева покојних рудара и налаза и мишљења Kомисије вештака Рударско геолошког факултета у Београду и допуне налаза као и након анализе овако прикупљених доказа, донело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка против било ког лица јер у њиховим радњама нису остварена обележја неког од кривичних дела за које се гони по службеној дужности.

Kоментаришући ову информацију, Драгана каже та такву одлуку тужилаштва нису очекивали.

„С обзиром на то колико је дуго трајала истрага те то што до нас нису долазиле скоро никакве информације, нисам очекивала ни да ће се сада много сазнати али се никако нисам надала да нико неће бити крив. Неко јесте крив што осморице људи више нема, и раније су се рударске несреће заташкавале, очекивала сад да то сада неће бити тако али сам се узалуд надала. Не знам како могу мирно да живе они који знају шта се десило, они који нису урадили оно што су требали да се овакве ствари не дешавају. Да ли им кроз главу пролази слика то дванаесторо деце које више немају очеве, мог малог Лава који је са месец дана остао сироче. Жалосно је то за ову осморицу која леже испод земље, али и за ову државу која је то дозволила. Могу само да кажем да сада све породице имају дужност према нашим најмилијима, да се изборе за истину. Чекали смо тај извештај да видимо да ли ће они којима је то посао за њих прибавити правду а сада када знамо да то нису учинили, ред је на нас. Ићи ћемо до краја, нећемо се зауставити док не сазнамо шта се и због чега десило, па како нам буде“, казала је очајна Алексинчанка.

У једној од најтежих рударских несрећа страдали су Бранко Чокорило, Бојан Стајић, Братислав Живковић, Бранислав Златановић, Петар Петровић, Дарко Златковић, Ненад Тривунац и Радован Грујић.

извор Nova.rs