НАСТРАДАЛИ РУДАРИ ДОБИЛИ МУРАЛ У АЛЕКСИНЦУ, ИЗВЕШТАЈ О УЗРОКУ НЕСРЕЋЕ ЈОШ ТАЈАН (извор Јужне вести)

НАСТРАДАЛИ РУДАРИ ДОБИЛИ МУРАЛ У АЛЕКСИНЦУ, ИЗВЕШТАЈ О УЗРОКУ НЕСРЕЋЕ ЈОШ ТАЈАН (извор Јужне вести)

Мурал посевећен рударима који су 1. априла настрадали у несрећи у руднику мрког угља „Соко“ код Сокобање насликан је у Алексинцу, родном граду осам рудара. О овој несрећи постоји извештај већ два месеца, али га надлежни нису објавили и за јавност је још непознато како је дошло до несреће и ко је одговоран.

Осам рудара је погинуло, а повређен 21 када се пре три и по месеца обрушио део јаме рудника мрког угља Соко. У Алексинцу су настрадали добили мурал на коме су приказани њихови профили и рудник.

Наведени мурал храбрим рударима се налази у њиховом родном граду Алексинцу. Уз раније донираних 8,8 милиона динара, додали смо још 1,2 милиона, чиме је нашла донација дошла до 10 милиона. Наведени износ смо поделили двадесеторици преживелих рудара, како би покрили трошкове лечења, док је првобитни износ од 8,8 милиона дониран породицама настрадалих рудара – наводе из организације „28. јун“.

Док их од заборава чува мурал и подршка њиховим породицама, о томе како је дошло до несреће и ко је одговоран за њу се мало зна. Из Основно тужилаштва у Алексинцу су још пре два месеца објавили да извештај о узроку несреће постоји, али да није јаван и да га тумаче вештаци.
Нових информација на њиховом званичном сајту нема, а на питања новинара Јужних вести када ће их бити не одговарају.

Подсетимо, из алексиначког Тужилаштва су навели да су прибавили извештај Министарства рударства и енергетике, Сектора за инспекцијски надзор, Одељења геолошке и рударске инспекције у Београду и Републичког рударског инспектора Зорице Вукадиновић о узроку несреће, али да не могу да објаве његову садржину због несметаног вођења предистражног поступка.

Запослени у том руднику су недавно истакли да су остали без одговора на многа питања, а рудар Милан Стојановић је истакао да су радници уплашени и да размишљају о отказу.

извор Јужне вести