НА ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023. – УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ

НА ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023. – УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ

Последње, пете такмичарске вечери гостује представа је „Успаванка за Алексију Рајчић” Народног позоришта из Београда, у режији Југа Ђорђевића.

Представа “Успаванка за Алексију Рајчић” писца Ђорђа Косића и редитеља Југа Ђорђевића о злостављаној жени која је починила убиство, а у затвору осетила слободу, биће премијерно изведена 30. априла у Народном позоришту у Београду у драмско-музичкој форми.

Тај комад награђен је на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст 2020. године, па је праизведба у копродукцији Народног позоришта са Позорјем и Фондацијом “Нови Сад – Европска престоница културе” 2022.

Млади писац Ђорђе Косић (26) изјавио је да је Алексија фиктивна личност, а инспирацију је нашао у књизи Милутина А. Поповића из 1898. године “Затворенице – Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода”.

У подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић, Данијела Милошевић (Хор).

Драматург је Тијана Грумић, а у уметничком тиму су и Андреа Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Дамјан Кецојевић (кореограф), Даница Крстић (сарадник етномузиколог) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Сарадници на представи су Јасмина Урошевић (продуцент у Драми), Сандра Роквић (инспицијент) и Даница Стевановић (суфлер).

извор Народно позориште Београд