НА ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023. – ШТА ЋЕ БИТИ СА СВИМА НАМА

НА ФЕСТИВАЛУ ПИП 2023. – ШТА ЋЕ БИТИ СА СВИМА НАМА

Треће вечери Фестивала ПИП 2023. у госте нам долази Народно позориште из Зрењанина са представом „Шта ће бити са свима нама“, у режији Бориса Лијешевића.

Догађаји последњих неколико година поново су објединили свијет у питању – шта ће бити са свима нама. Нико нема одговор пред опасношћу од вируса, рата који може да се прошири, нуклеарних пријетњи, миграција, поскупљења.

Не усуђујемо се да гледамо у будућност, јер видимо неизвјесност, зебњу, страх, питања – хоће ли бити горива, грејања, какав је ваздух који дишемо, каква је храна, вода? Гдје смо?Хоћемо ли као човјечанство преживјети ову кризу и опстати? Многи људи на планети осјећају исто или барем слично.

Човјечанство је поново јединствено, међутим, овога пута у кјеркегоровској зебњи.Надајући се да ово није увод у нешто још горе, као што је то било у првој половини XX вијека, почели смо пробе разговорима шта ће бити са свима нама. Заправо шта у нама то питање покреће.

Потом смо те ставове, дилеме, мисли користили за игру и од њих стварали комад, заплет, ликове. Нетипичан начин настанка позоришног комада, али дубоко иманентан позоришту и ономе што позоришни процес од нас тражи. Да будемо будни, спремни, расположени, радознали заиграни и храбри.

Режија: Борис Лијешевић

Сценографија: Андреја Рондовић

Костимографија и асистенткиња редитеља: Весна Варићак

У представи се користи музика Ане Ђурић Констракте

Сарадник на пројекту: Звонко Гојковић

Асистент редитеља: Миљан Вуковић

Играју:

Сара Симовић (к. г.)

Звонко Гојковић

Наташа Илин

Сања Радишић

Мирко Пантелић

Драган Ђорђевић

Стефан Јуанин

Дејан Карлечик

извор Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин