МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ ПРЕПРЕКА БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ ПРЕПРЕКА БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници Управе саобраћајне полиције, у периоду од 9. до 15. октобра, извршили контролу 58.056 возача у оквиру акције „Фокус на путу“, у организацији ROADPOL.

У саопштењу се наводи да су том приликом откривена и процесуирана 15.832 прекршаја, од којих је 3.830 возача санкционисано због непрописне употребе мобилног телефона, 94 возача због непрописне употребе аудио-уређаја и 624 пешака због коришћења слушалица у оба уха.

Непрописна употреба мобилног телефона, у широј међународној заједници, препозната је као један од главних узрока одвлачења пажње од елемената безбедности у саобраћају, као и да смањена пажња код учесника у саобраћају повећава ризик од саобраћајне незгоде од четири до 20 пута.

Такође, према истраживању Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто возача користи мобилни телефон на непрописан начин, а припадници МУП-а су настојали да овом акцијом, кроз бројне апеле и најављивање акције у медијима, превентивно утичу на све учеснике у саобраћају и упозоре их на опасност од одсутности пажње када за време вожње или преласка коловоза непрописно користе мобилни телефон или аудио-уређаје.

Од почетка године припадници Управе саобраћајне полиције санкционисали су више од 40.000 возача због непрописне употребе телефона и више од 3.000 пешака због непрописне употребе телефона или аудио-уређаја, додаје се у саопштењу.

извор МУП Србије