МИНИСТАРСТВО: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ НАСТРАДАЛИХ У РУДНИКУ „СОКО“ У СОКОБАЊИ (извор РТВ)

МИНИСТАРСТВО: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ НАСТРАДАЛИХ У РУДНИКУ „СОКО“ У СОКОБАЊИ (извор РТВ)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас за Тањуг да то министарство спрема кривичну пријаву против одговорних за несрећу која се догодила у априлу ове године када је осам рудара изгубило живот у руднику Соко у Сокобањи.

„Министарство спрема кривичну пријаву. Ми и те како сматрамо да има основа за кривичну одгворност. Доста је ту људи који би требало да објасне шта су радили, а односи се и на то што нису имали одобрење и на то сто нису имали пројекат који није имао одобрење, тачније одбијен је. Односи се на чињење или погрешно цињење у току ноћи када се све десило. Све је снимљено постоје аудио записи“, рекла је министарка и додала да ће приијава ускоро бити предата Вишем тужилаштву у Нишу.

Михајловић је рекла и да је нови Закон о рударству неопходан као и оснивање коморе рударских и геолошких инжењера.

„Нови закон је основа да рудари боље живе, да имају боље услове и за живот и за рад. Србија је богата минералним сировинама, вредност неких наших минералних сировина се процењује на 250 милијарди евра. То је разлог зашто смо ми хтели озбиљан закон и подзаконске акте. Зашто смо хтели да направимо комору јер морамо да окупимо струку. Она је та која треба да води рударство, а са друге стране да заједнички учинимо све што можемо да услови у рудуницима буду много другацији од онога како је сада, посебно када је реч о подземној експлоатацији“, рекла је Михајловићева.