МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕГЕ И ПОДРШКЕ – 29 ОКТОБАР

МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕГЕ И ПОДРШКЕ – 29 ОКТОБАР

На иницијативу Генералне скупштине Уједињених нација, ове године се по први пут обележава Међународни дан неге и подршке, 29. октобар.

Пружање неге, плаћено и неплаћено, једна је од најважнијих компоненти одговора друштва на демографско старење. Пружање неге обухвата директне, личне активности, као што је храњење бебе или неговање болесног партнера; и активности индиректне неге, као што су кување и чишћење простора. Плаћено пружање неге обављају формални неговатељи као што су медицинске сестре, лекари, васпитачи и неговатељице. Неплаћено пружање неге је домен рада неформалних неговатеља, а који су најчешће блиски чланови породице особе којој се пружа нега, родбина, пријатељи или суседи. Неформална нега је стуб сваког система дуготрајне неге у свету са стотинама милиона неформалних неговатеља без чијих услуга би се ови системи урушили, а који у највећем броју случајева немају подршку у едукацији, приступу тржишту рада итд.

Процењује се да на глобалном нивоу корпус радне снаге која се бави негом чини 249 милиона жена и 132 милиона мушкараца. Предвиђа се да ће до 2030. године број корисника неге достићи 2,3 милијарде, са додатних сто милиона старијих особа сто милиона деце узраста од 6 до 14 година којима ће бити потребна нега. Пружаоци неплаћене, неформалне неге највећим делом јесу жене (76,2%), а које у пружање неге улажу чак 3,2 пута више времена од мушкараца.

Имајући у виду потребу за улагањем у економију неге и стварањем родно одговорних, јаких и резилијентних, инклузивних и старосно осетљивих система неге и подршке који укључују пуно поштовање људских права, а са циљем признавања, вредновања, смањења и прерасподеле неплаћене неге и подршке, Генерална скупштина Уједињених нација је одлучила да 29. октобар прогласи Међународним даном неге и подршке.

извор Црвени крст Србије