ЛИЧНИ ТАТАРИН КНЕЗА МИЛОША

ЛИЧНИ ТАТАРИН КНЕЗА МИЛОША

Емисија о Ристи Прендићу,  српском татарину, аутора Милоша Паовића, емитована на АЛТ каналу 2012.године. У емисији о Ристи Прендићу говори историчар Зоран Стевановић.

ВИДЕО

Под појмом татарин не подразумева се националност, већ је тај назив за државног гласника усвојен зато што су Татари били најбољи, најиздржљивији и најбржи јахачи у то време. Татарин је могао бити неко од државних чиновника, зависно од важности поруке. Већ формирану мрежу и организацију преношења порука за време Османског царства, за време Првог српског устанка преузимају устаници за своје потребе. Тако да Карађорђеви проверени људи постају прве државне писмоноше или татари.

Риста Прендић је рођен у Алексинцу 1800. или 1803. године и важио је за једног од имућнијих грађана. До 1837. године је био лични татарин (писмоноша) кнеза Милоша. У његовој кући, једној од највећих и најлепших, у време када је Алексинац погранична варош, од 1837. до 1855. године се налазило седиште курира енглеског конзула у Београду. Татарску службу за енглеског конзула, на захтев енглеског конзула а по наредби кнеза Милоша, обављао је Риста Прендић. Риста је годинама од Енглеза добијао по 10 дуката месечно за свој поверљив рад. Како је у кући татар Ристе, становао енглески курир то је његова кућа прозвана зградом енглеске поште или „Енглеска кућа“. На месту те куће је касније изграђена Алексиначка гимназија.

извор Википедија