ИЗЛОЖБА ПОКАЗАЛА БАНАНИНУ ВЕРНОСТ НАПРЕТКУ И АЛЕКСИНЦУ (извор Алпрес)

ИЗЛОЖБА ПОКАЗАЛА БАНАНИНУ ВЕРНОСТ НАПРЕТКУ И АЛЕКСИНЦУ (извор Алпрес)

Изложба посвећена Слободану Јовановићу Банани синоћ је отворена  у просторијама Дома омладине, Центра за културу и уметност у Алексинцу у склопу Алексиначког летњег фестивала. Ову изложбу су отворили фудбалери ветерани, заједно са директорком Центра за културу и уметност. Након отварања изложбе и подсећања на лепе тренутке проведене са Бананом, уручени су поклони његовим потомцима, као и његовом саиграчу Виобрану Вићи Радисављевићу, некадашњем фудбалеру Напретка.

Изложбени простор красиле су фотографије фудбалских тимова, поређане хронолошким редом и датирају још од седамдесетих година прошлог века, до данашњег дана. То само показује колико је међу овим људима фудбал остао у срцу, и после дуго година. Ова изложба била је, такође, прилика да се бивши фудбалери поново сретну и подсете дана проведених уз овај спорт, дружење и угосте пријатеље из других градова.

Банана је био један од најбољих фудбалера свог времена у Алексинцу. Мотивисао је многе људе да почну и да наставе да се баве овим спортом, а својом игром и срцем на терену је показао шта значи љубав према овом спорту и према свом тиму. У његову част, већ годинама се одржава турнир ветерана.

− Не да је био добар играч, него један од најбољих свих времена, и сигурно ако не и најбољи онда са најдужим играчким стажем у Напретку. Сви смо ми и одлазили и враћали се, играли смо за друге клубове, он није. Он је од првих дечачких дана, до краја каријере играо за Напредак. У томе је ненадмашан ‒ изричит је Виобран Вића Радисављевић, када говори о играчким и људским квалитетима свог пријатеља и саиграча покојног Јовановића.

Током разговора са Бојаном Младеновићем, сазнали смо да ће у наредним годинама фудбал у част овог играча играти и млађи фудбалери. Он такође каже да ове фотографије треба да погледају и млади играчи, како би видели да се ни тада фудбал није играо због новца, него из љубави.

− Као што можете да видите, оволики број пријатеља Слободана Јовановића Банане показује да је он био, пре свега, прво велики човек, а онда и одличан фудбалер. Слободно могу да кажем да је Банана био и док сам ја играо фудбал, сјајан функционер, сјајан председник, верујем и одличан фудбалер када је играо ‒ каже Младеновић уз позив младим играчима да погледају ову занимљиву, али и корисну изложбу.

Ове године сећање на допринос спортском и јавном животу Слободана Јовановића Банане обележено је изложбом фотографија, за разлику од раније када се играо турнир ветерана. Како је најављено следећа година биће у знаку будућности фудбала, када се планира организовање турнира младих фудбалера.