ИН МЕМОРИАМ: ПРОФЕСОР ГОСПОДСКОГ ПОНАШАЊА СА НАРОДНОМ ДУШОМ (извор Алпрес)

ИН МЕМОРИАМ: ПРОФЕСОР ГОСПОДСКОГ ПОНАШАЊА СА НАРОДНОМ ДУШОМ (извор Алпрес)

Град и Алексиначка гимназија памте велики број професора који су обележили школство и друштвени живот у граду на Моравици. На том списку заслужних професора, које памти и памтиће овдашња јавност, садашњи и будући професори, као и генерације ученика чувене Гимназије у Алексинцу је и име Томислава Лепопојића, професора француског и латинског језика. Овај свестрани професор као добар познавалац и енглеског језика често је ученицима био од користи и у овој материји.

Професор Лепопојић је био и на челу Гимназије у Алексинцу. Директор је постао 1997. и ову функцију је обављао до 2001. године. У лепим сећањима је остао не само ученицима већ и колегама. Чувени професор музике Томислав Братић је у неколико установа радио са Лепопојићем и каже да су ретке такве особе као што је био Тома, спремне да разумеју људе и да им помогну, како колегама, тако и ученицима. Братић каже да му је пуно значила његова подршка у активностима око музичке омладине и на томе му је веома захвалан.

И садашњи професори Гимназије кажу да их професор никада није одбио када су тражили савете или помоћ. Можда Алексинац, као и у неким другим случајевима, није увек био најкоректнији према својим професорима, али засигурно да су они волели ову средину и у њој оставили неизбрисиве трагове.

Аутор ових редова стекао је такав утисак. Професор Лепопојић никада није заборавио своју родну Бачину код Варварина и често је тамо проводио лета. Али се увек враћао Алексинцу као свом дому, где му већи део породице живи, покушавајући да допринесе нашој средини и помогне својим суграђанима.

Био је професор са господским манирима, али и са истанчаним осећањима према људима и њиховим проблемима, спреман да их разуме и ако може помогне. Друго се није могло ни очекивати од човека који је потекао из места које је дало неколико знаменитих личности и дошао у варош која је у једном периоду била расадник знаменитих Срба. Зато ћемо професора памтити по европском изгледу и понашању, али са српском-народном душом у најпозитивнијем смислу.

Професор Томислав Лепопојић умро је 21. јуна у 88. години живота и сахрањен је данас на Новом гробљу у Алексинцу.