ХУМАНИТАРНА ПРЕМИЈЕРА ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ РУДАРА

ХУМАНИТАРНА ПРЕМИЈЕРА ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ РУДАРА

У суботу, 28. маја од 19 сати, у  сали Центра за културу и уметност Алексинац, биће одиграна хуманитарна премијера представе позоришта „Дука Јовановић“ из Алексинца, „Iz X u Y “ или „Не играј на Eнглезе“, по тексту Владимира Ђурђевића.

Представа се игра на дан финала Лиге шампиона у мало неуобичајеном термину, од 19 сати, да се термин не би поклопио са финалом.

У представи играју: Срђан Стојадиновић, Бојан Цветковић и Милош Паовић.

Овом представом сва тројица ће обележити 32  године на сцени. Обележавање 30. годишњице пореметила је корона пре две године. Супервизор представе је Биљана Николић.

Радња комада је измештена из Београда у Алексинац, као и сам говор, па је за ову прилику на сцени дијалект који је уобичајен у овом крају.

Сав приход од премијере 28. и репризе 30. маја биће уплаћен на рачун за помоћ породицама погинулих рудара у несрећи 1. априла у руднику „Соко“.

Треба напоменути да је „Не играј на Eнглезе“ популарни драмски текст који годинама плени пажњу публике у разним позоришним кућама. У питању је комедија, која драмски ток држи у немогућности тројице некада најбољих другова да се отргну из канџи кладионице.

Иначе, Владимир Ђурђевић (1977) је драмски писац и сценариста. Завршио је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Дебитовао је драмом „Не играј на Eнглезе“. Пише за радио, телевизију, позориште и филм. Драме су му објављиване у стручним часописима Сцена, Театрон и ТФТ, превођене на енглески, руски, каталонски, бугарски, итд.