ДВЕ ГАСТРОНОМСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ НА ПРАЗНИК ВЕЛИКЕ ГОСПОЈИНЕ (извор Алпрес)

ДВЕ ГАСТРОНОМСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ НА ПРАЗНИК ВЕЛИКЕ ГОСПОЈИНЕ (извор Алпрес)

Као и сваког августа Вакупом ће се ширити мирис гулаша. У недељу, 28. августа, Вакуп ће по девети пут бити домаћин такмичења „Најбољи котлић Вакупа”.

На платоу поред Моравице надметање у кувању свих врста гулаша стартоваће тачно у подне, до када је и могућа пријава екипа које желе да укрсте варјаче.

− Такмичење почиње у 12 и завршава се у 15 часова. Такмичари се могу пријавити пре почетка такичења на лицу места, а када је реч о пропозицијама, могу се кувати све врсте гулаша. Месо је по избору, да ли од дивљачи или домаћих животиња − истакао је Зоран Миљковић испред организационог одбора и позвао све пре свега на лепо дружење.

За најбоље куваре припремљене су и награде, а организатори очекују да ће се у Вакупу током манифестације обрести, пре свега, њихови стални посетиоци и пријатељи.

Taкође на црквени празник Велику Госпојину, у недељу 28. августа, у Радевцу ће бити  одржана три интересантна такмичења – једно је намењено спортистима, а два кулинарима. Празник је повод за организовање ових надметања, а тога дана је у овом насељу и традиционални народни сабор.

У порти црквеног храма Свете Марије Магдалене од 14 сати по четврти пут варјаче ће укрстити учесници двеју гастрономско-кулинарских манифестација – Пасуљијаде и Гулашијаде.

− Мада смо хтели само гулаш, доста људи је заинтересовано и за кување пасуља, тако да ће бити обадва такмичења и ко шта жели може да кува − рекао је Бојан Обрадовић, председник тамошње месне заједнице и организационог одбора манифестације.

Пропозицијама такмичења је предвиђено да се пасуљ и гулаш кувају искључиво на природној ватри, а жири ће оцењивати општи изглед, укус, боју и раскуваност, односно густину.

Три сата касније, дакле од 17 часова, стартоваће традицонални крос. Такмичари ће бити подељени у две категорије – јуниори и сениори и трчаће на стази од три хиљаде метара.

Пријављивање такмичара за сва три надметања је до почетка такмичења. По три најбоље пласиране екипе на такмичењима у кувању пасуља и гулаша биће награђене пехарима, медаљама и захвалницама. Исте награде очекују и такмичаре у кросу који освоје прво, друго и треће место.

Фотографија из архиве.

Сва три такмичења организује Месна заједница Радевца у сарадњи са Црквеним одбором.

Насловна фотографија: Илустрација (архива Алпрес).