ДОДЕЉЕНЕ ДИПЛОМЕ УЧЕСНИЦИМА РАДИОНИЦЕ КРИТИЧНОГ ЧИТАЊА КЛАСИКА АМЕРИЧКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

ДОДЕЉЕНЕ ДИПЛОМЕ УЧЕСНИЦИМА РАДИОНИЦЕ КРИТИЧНОГ ЧИТАЊА КЛАСИКА АМЕРИЧКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Професор енглеског језика Братислав Милошевић реализовао је уз подршку Библиотеке „Вук Караџић“ Радионицу критичког читања америчке књижевности за ученике средњих школа.

Радионица је била отворена је 27. априла предавањем “Увод у америчку књижевност” др Милице Живковић са Филозофског факултета у Нишу, а током месец дана колико је трајала, настављена је и серијом од 5 радионица на којима су ученици читали одабрана дела из богате америчке књижевности: “Пад куће Ушер” Едгара Алана Поа, “Авантуре Тома Сојера и Хаклбери Фина” Марка Твена, “Кућа са седам забати” Натанијела Хортона, “Велики Гетсби” Скота Фицџералда, “Влати траве” Волта Витмана.
Радионице су имале су за циљ развијање способности стваралачког мишљења, оспособљавање ученика за самостални рад на делу, развијање способности за истраживачки рад, оспособљавање ученика за самообразовање, развијање духа радозналости, развијање критичког односа према књижевном делу.
Радионице су биле изузетно креативне и инспиративне те су привукле велики број младих читалаца, чиме је професор Братислав успео не само да оповргне тврдњу да млади не воле да читају, већ је и доказао да су уз малу помоћ способни да читају и „између редова“, да анализирају и тумаче прочитано.
Након једномесечне радионице уз помоћ Библиотеке ,,Вук Караџић“, додељене су дипломе ученицима средњих школа.
Такође, за ову успешно реализовану радионицу финансијску подршку је одобрила швајцаркса фондација за промовисање писања и књижевности ,,Јан Михалски“, у смислу набавке примарне и секундарне литературе.