Делиград – место велике победе

Делиград – место велике победе

На пропутовању кроз алексиначку општину свакако треба посетити Делиград, место на ком се одиграла једна од највећих и најзначајнијих српских победа над Турцима у Првом српском устанку.

На месту где се налазио главни шанац српских снага на Делиграду је, према пројекту архитекте Момира Коруновића подигнут храм Светих Арханђела Михаила и Гаврила у спомен ратницима палим у свим ослободилачким ратовима Србије до 1918. године.

Идеју о подизању споменика на Делиграду изнела је у јавност Српска академија наука 1901. године. Пододбор друштва „Књегиња Љубица“ је са задовољством прихватио ту идеју и проширио, тако да се решило да се уместо споменика подигне црква.

Црква је грађена у традиционалном српско-византијском стилу од армираног бетона, по плану грчког крста са куполом. Необично је складног облика и сматра се једним од најуспелијих Коруновићевих пројеката. Посебну вредност цркви даје иконостас са прелепим иконама који је направљен од белог „брачког камена“ који је дар краља Александра I Карађорђевића.

Захваљујемо фотографу Зорану Ракићу на уступљеним фотографијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *