ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ ЛИЦА

ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ ЛИЦА

 Међународни дан несталих обележава се сваког 30. августа са циљем присећања на нестале особе и указивања на право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали.

Према подацима Министарства унутрашњих послова током 2021. године у Србији је пријављен нестанак 2.830 пунолетних особа, од којих је пронађено 2.785. То значи да 45 породица и даље трага за својим најдражима.

На  платформи www.nestalisrbija.rs сваки грађанин може бесплатно да пријави нестанак, али и да се јави оператерима уколико је видео неког ко се води као нестало лице. На бесплатној линији Регистра (0800/200-880) сваки грађанин који је доживео нестанак блиске особе и пролази кроз тежак период, може затражити бесплатну консултацију са психолозима.

Нестанци могу бити – намерни (нестанак услед злостављања, депресије или суицидалности), ненамерни (нестанак услед деменције или шизофреније) и присилни (нестанак услед отмице или трговине људима).

Уколико сретнете особу која изгледа изгубљено, уплашено, збуњено или замишљено не устручавајте се да јој приђете и понудите помоћ. Позовите полицију, или проверите да ли је особа у јавном Регистру несталих лица Србије.

Важно је напоменути да је сваки нестанак разлог за бригу због опасности савременог друштва у којем је свеприсутна и развијена трговина људима која са собом носи сексуалну и радну експоатацију као и трговину органима.