ЧЕТИРИ ВЕРЗИЈЕ НЕСТАНKА МАЛЕ МАРИЈЕ У НИШУ (извор КУРИР)

ЧЕТИРИ ВЕРЗИЈЕ НЕСТАНKА МАЛЕ МАРИЈЕ У НИШУ (извор КУРИР)

Братислав Тимотијевић, пензионисани полицијски инспектор ПУ Ниш, који је читав животни век провео на сузбијању малолетничке делинквенције, радио је на расветљавању бројних кривичних дела чија су жртва били најмлађи у алексиначком селу Прћиловица.

Ово место носи неславну титулу највећег регрутног центра за трговину људима на југу Србије, јер се из ове ромске махале малолетници врбују за просјачење, принудне бракове али и проституцију што у земљи, што у иностранству.

Нестанак шеснаестогодишње која је живела у Прћиловци, Тимотијевић тумачи у том контексту, нарочито узимајући у обзир да, судећи по медијским извештајима, породица није показала претерану забринутост што је нема од 30. априла.

– По мени, могуће су четири верзије овог догађаја од којих је једна највероватнија али полицијски рад треба да иде у правцу разматрања и свих других опција. У својој пракси сретао сам се са оваквим ситуацијама и у готово свим случајевима радило се о уговореним па и принудним браковима малолетника. У ромској традицији је се младе, лепе и оно што је њима врло важно, невине девојке, продају и за десетак хиљада евра, најчешће на подручју Неготинске крајине тамошњим гастарбајтерима. Уколико је то и овде случај, то је урађено уз сагласност породице, индикативно је што се тврди да је девојка нестала на подручју Ниша, али и то иде у прилог овој верзији догађаја. На тај начин елиминисали су сведоке који би били присутни да је ова „трансакција“ обављена у самом селу. Индикативно је и то што је мајка инсистирала да се малолетница врати породици из хранитељства и то баш када је напунила 16 година, што је тренутак када може да законски склопи брак уз сагласност родитеља – објашњава Тимотијевић за Телеграф.

Оно што би могло да пољуља ову верзију догађаја је то што је мајка пријавила нестанак полицији, али Тимотијевић сматра да и то има своје оправдање.

– Тиме што је пријавила нестанак, она је себи обезбедила заштиту. С обзиром на то да је била одговорна за њу, могло би се поставити питање њене одговорности што је на тај начин елиминисала. Међутим, постоји и други разлог због кога се евентуално одлучила на овај потез. Имали смо ситуације да након што продају девојку, родитељи пријаве нестанак посебно ако се њој није свидело у новој породици. Полиција би невесту вратила кући, с обзиром на то да је малолетна, па би родитељи задржали и новац и невесту. Међутим, понекад би уследила реакција друге стране, односно младожењине породице која би тражила новац назад. По правилу, тазбина би одбила да паре врати са изговором да девојка више није невина а онда би долазило до озбиљних обрачуна између завађених породица – објашњава Тимотијевић.

Друга верзија коју би према Тимотијевићевом искуству требало да буде узета у обзир, је класична трговина људима.

– Јавна је тајна да се малолетници из тог села врбују за прошњу, крађе и проституцију по земљама Европе. Поново се то ради уз сагласност породице, уз извесну суму која се плаћа за девојку зависно од тога колико је млада и лепа. Трећа верзија је да је девојка побегла са неким било ради брака или ванбрачне заједнице. Четврта, по мени најмање вероватна, али која мора да буде део полицијског рада, је да је малолетница жртва злочина. Време ће показати о чему се заиста ради али на основу свог искуства, највероватније ми је да је девојка удата, могуће и мимо своје воље – закључује Тимотијевић.

Да је реакција породице али и целог села на нестанак девојке била неуобичајена, уверио се и новинар Телеграфа приликом боравка у Прћиловици. Прве комшије су нас уверавале да она никада није живела у тој махали и покушале да нас убеде да је тражимо у другом селу. Мајка није била код куће већ на весељу које се поводом Ђурђевдана одржавало у њиховом комшилуку. О ћеркином нестанку говорила је као о најобичнијем догађају, без икаквих видљивих емоција.

Хранитељка девојчице Гордица Савић посведочила је да је девојчица до 8. новембра прошле године, боравила код ње те да их је напустила на инсистирање мајке.

– Пре два месеца је Марија први пут нестала и тада је њена мајка долазила да је тражи код нас. Овога пута то није било случај за нестанак девојке сазнали смо из медија – казала је Гордица.

Према наводима породице, девојчица је са братом Бошком 30. априла отишла на нишку бувљу пијацу где је нестала. Бошко тврди да је оставио на десетак минута да би купио мобилни телефон, те да је није затекао на договореном месту када се вратио.