БИОТЕХНОЛОШКА ШКОЛА „ШУМАТОВАЦ“ УСПЕШНА НА ТАКМИЧЕЊУ У ЛЕСКОВЦУ

БИОТЕХНОЛОШКА ШКОЛА „ШУМАТОВАЦ“ УСПЕШНА НА ТАКМИЧЕЊУ У ЛЕСКОВЦУ

извор ЈУГМЕДИА

Идеја о производњи органских капсула које поспешују развој биљке на природан начин, освојила је прво место на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов” одржаном у среду у Лесковцу.

Такмичење је окупило 116 ученика из 29 средњих школа из југоисточне Србије, и то из Алексинца, Бабушнице, Блаца, Бојника, Бујановца, Дољевца, Куршумлије, Лесковца, Медвеђе, Ниша, Пирота, Прокупља, Сврљига, Владичиног Хана, Власотинца, Врања и Житорађе.

Петочлани тимови састављени од ученика из различитих школа добили су задатак да осмисле производ или услугу који ће стимулисати локалне пољопривреднике да пређу са традиционалног на органски начин производње.

Уз помоћ пословних ментора креирали су бизнис планове за своје идеје које су на крају дана у троминутној презентацији представили члановима жирија и публици.

Прво место освојио је тим кога су чинили Никола Михајловић из Средње школе у Дољевцу, Лана Стаменковић из Гимназије у Власотинцу, Ања Тасић из Економско-трговинске школе у Врању и Емилија Јаковљевић из Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу, а менторску подршку пружила им је Јасмина Денић из УниЦредит банке.

“Осмислили смо капсуле које би могле да уштеде доста времена узгајивачима, јер би време које утроше на окопавање, ђубрење и истребљење инсеката преусмерили на масовнију и квалитетнију производњу.

Једна капсула довољна је да снабдева биљке у целом реду (бразди) и обезбеди им све нутријенте као и да их заштити од штеточина и корова које би потенцијално угрозиле саму биљку”, објашњавају чланови победничког тима.

Вицешампионску титулу освојио је тим чија се идеја заснива на коришћењу вештачке интелигенције у производњи органског поврћа, конкретно шаргарепе. Ова екипа била је у саставу: Павле Костић из Техничке школе „Раде Металац“ у Лесковцу, Данило Арсић из Гимназије у Прокупљу, Наталија Богосављевић из Биотехнолошке школе „Шуматовац“ у Алексинцу, Наталија Коцић из Техничке школе у Власотинцу и Валентина Ивановић из Економско-трговинске школе у Врању.

На постоље за треће место попео се тим који је осмислио апликацију едукативног и пословног карактера и која поред интернет продавнице нуди комуникацију између произвођача као и бројне друге погодности.

Ученици који стоје иза ове идеје су Михајло Перић из Гимназије у Лесковцу, Марко Миљојковић из Медицинске школе „др Алекса Савић“ у Прокупљу, Сандра Гергинов из Медицинске школе „др Изабел Емсли Хатон“ у Врању, Анастасиа Ђорђевић из Биотехнолошке школе „Шуматовац“ у Алексинцу и Милица Јовић из Економске школе у Нишу.

Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у Националном финалу које ће бити одржано у јануару у Београду, а победници на националном нивоу ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Такмичење “Пословни изазов” је покренуто са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање.

У току школске године на седам регионалних Пословних изазова (у Чачку, Лесковцу, Зајечару, Крагујевцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 700 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености.

“Циљ овог такмичења је да се ученицима пружи интензивно једнодневно искуство које им омогућава да искористе своје потенцијале, науче како се ради у тиму са непознатим људима и развијају своје презентацијске вештине док истовремено састављају реалан бизнис план”, изјавио је Дарко Радичанин из организације Достигнућа младих у Србији.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Министарства туризма и омладине, НЦР фондације, УниЦредит фондације и Универзитета Метрополитан.

извор ЈУГМЕДИА