БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић је нагласила да безбедност деце на интернету остаје један од приоритета Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Поред бројних предности које пружа, дигитално окружење може угрозити права деце на достојанствено, здраво и сигурно одрастање, а ризици могу имати несагледиве последице.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету ће, као и до сада, предузимати све мере у циљу побољшања постојећих принципа заштите како би промовисали и заштитили дечја права у дигиталном окружењу.

Министарка је додала да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету од почетка рада до августа ове године контактирао са 18.397 деце, 5.614 родитеља, 441 учитеља и наставника, 150 здравствених радника, одржао 483 презентације, девет вебинара за учитеље, три вебинара за родитеље, посетио 182 школе, 27 домова здравља и десет спортских кампова.

Матић је позвала децу, родитеље и наставнике да сваку злоупотребу фотографија, насилничку комуникацију, уцене, претње, лажне профиле и друге врсте угрожавања безбедности деце у дигиталним окружењу пријаве Националном контакт центру на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно.

извор Министарство трговине, туризма и телекомуникација