АПЕЛ: НАШЕМ СУГРАЂАНИНУ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ДА БИ ПРОХОДАО (извор Алпрес)

АПЕЛ: НАШЕМ СУГРАЂАНИНУ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ДА БИ ПРОХОДАО (извор Алпрес)

Главна алексиначка улица, као и оне у другим градовима, без обзира на све промене и даље одсликава живот једне заједнице, односно бележи животне приче њених грађана. И док се чује јутарњи жамор у пешачкој зони где се сусрећу Алексинчани на путу према трговинама, банкама и другим објектима ради остваривања својих жеља и циљева, једна слика нас упозорава да живот има и другу страну медаље.

Ту, такође у улици Књаза Милоша, затичемо активисткињу Црвеног крста која прикупља хуманитарна средства за нашег суграђанина Марка Кованџића из Житковца, који има само једну жељу, да устане из кревета, односно прохода. Марко је прошле године као пешак настрадао у саобраћајној несрећи и од тада је овај тридесетшестогодишњак остао непокретан.

Како нам је објаснила активисткиња која је прикупљала хуманитарна средства Марку је само за одлазак у иностранство и постављање дијагнозе неопходно око 12.000 евра, а затим ако је могућа опреација још 50.000 евра. Акција се већ дуже води, али до жељеног новца се није стигло. Зато, ова активисткиња позива суграђане да се укључе и помогну Марку да се излечи, учешћем на овим акцијама или слањем СМС поруке.

Хуманитарна фондација Буди Хуман, која прикупља новчана средства за Марка Кованџића, је објавила кратак историјат страдања овог нашег суграђанина.

„Марко је у марту 2021. године доживео саобраћајну несрећу у којој је страдао као пешак. Одмах је интубиран и прикључен на механичку вентилацију. У коми је провео 28 дана. Приликом несреће задобио је фрактуру кичме, отворен прелом главе, хематом на великом и малом мозгу, поломљених 9 ребара због којих је био у немогућности да самостално дише и након чега је био интубиран.

Одређана је операција кичме, грла, саниран је декубит. Након операције Марку су доњи екстремитети одузети и не покреће их. Носи катетер. Користи пелене. Лекари препоручују операцију и рехабилитацију у Турској како би Марко био у могућности да се самостално брине о себи. Марку су потребна средства за наставак лечења у Турској, за рехабилитације, операције, стимулације, физиотерапије, медицински потрошни материјал, пелене, кинезитерапије, путне трошкове и смештај.ˮ ‒ стоји на сајту ове хуманитарне организације, уз позив да будемо хумани и помогнемо Марку да поново стане на ноге.