АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ ТРАВУ И НИСКО РАСТИЊЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ ТРАВУ И НИСКО РАСТИЊЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, након најаве веома топлог времена које погодује настанку пожара на отвореном простору, апелују на грађане да не пале траву и ниско растиње на таквим подручјима, у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара који може да угрози животе грађана и нанесе велику материјалну штету.

Пожари на отвореном се врло брзо шире. Ложење ватре у близини шума, као и спаљивање стрних усева, траве и ниског растиња строго забрањено Законом о заштити од пожара, као и да за такво чињење постоје адекватне новчане казне.

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода пред нама је период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору. Ови пожари се веома брзо шире, могу бити опасни по здравље и животе наших грађана, а такође могу и да проузрокују велику материјалну штету.

Инспекцијске службе Сектора за ванредне ситуације и других линија рада Министарства унутрашњих послова ће у овом периоду појачати свој инспекцијски надзор, како би спречили настанак ових пожара.

извор МУП Србије