СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Сваке године, 31. маја, обележава се Светски дан без дуванског дима како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама пушења.

Светска здравствена организација (СЗО) 31. маја 2022. године спроводи глобалну кампању која има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада. Кампања ће такође имати за циљ да разоткрије напоре дуванске индустрије да „озелени” своју репутацију и производе, тако што ће се пласирати као еколошки прихватљиви.

Сваке године се уништи око 3,5 милиона хектара земље за узгој дувана. Узгајање дувана доприноси крчењу шума, посебно у земљама у развоју. Крчење шума за плантаже дувана промовише деградацију земљишта и „недостатак приноса“ или способност земљишта да подржи раст било којег другог усева или вегетације.

Утицај употребе дувана на животну средину додаје непотребан притисак на ионако оскудне ресурсе наше планете и крхке екосистеме. Ово је посебно опасно за земље у развоју, јер се тамо дешава највећи део производње дувана.

Протеклих 30 година, штетно дејство пушења постало је очигледно, баш као и проблем пасивног пушења.

То је довело до тога да многе земље забране пушење у затвореним јавним просторима. Kампање о ширењу свести све су се више служиле тактиком шока како би пренеле поруку јавности.

У неким земљама постало је обавезно да кутија цигарета садржи непријатне слике неизлечиво болесних пацијената оболелих од рака плућа, кардиоваскуларних стања и других болести које изазива дуван.

На свету постоји 1,1 милијарда одраслих пушача, а 80 одсто њих потиче из земаља са средњим или ниским приходима.