ПРЕДЛОГ ПРЕПОРУКА ЗА СМАЊЕЊЕ ПОТРОШЊЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ И ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ

ПРЕДЛОГ ПРЕПОРУКА ЗА СМАЊЕЊЕ ПОТРОШЊЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ И ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Министарство рударства и енергетике припремило је предлог препорука за уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије у државним и јавним установама и институцијама, јединицама локалне самоуправе, привреди, као и у домаћинствима за предстојећу зиму.

Препоруке би, како је саопштено, требало да почну да се примењују што пре, и то у периоду од 1. септембра 2022. до 31. марта 2023. године.

Наглашено је да ће Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике радити све како би се обезбедиле довољне количине енергије и енергената и за привреду и за домаћинства.

„Не правимо планове о рестрикцијама електричне енергије, већ радимо све време на томе да наш електроенергетски сектор повећава производњу енергије, како бисмо смањили увоз недостајућих количина, и радимо на реализацији пројеката који унапређују енергетску ефикасност и у јавним објектима и у домаћинствима“, пише у саопштењу ресорног министарства.

На основу потенцијално остварених уштеда процењује се да се на дневном нивоу може уштедети више од 15 одсто укупне дневне потрошње електричне енергије на нивоу Републике Србије, што се пресликава и на годишњи ниво и износи око 5.300 гигават-сати (ГWх), од укупно потрошених 33.000 ГWх. Другим речима, не би било потребе за увозом на годишњем нивоу.

„Дневна потрошња електричне енергије у Србији је у летњем периоду око 90 ГWх дневно, а у зимском периоду 120 ГWх дневно. Од тога домаћинства троше 42 одсто, индустрија 25 процената, транспорт три одсто, јавно-комерцијални сектор 17 процената, док су губици 13 одсто“, пише у саопштењу.

Kонкретан предлог препорука за смањење потрошње електричне и топлотне енергије за државну управу, јединице локалне самоуправе, државна предузећа, јавне установе и привреду налази се на сајту ресорног министарства.

Оне укључују ограничавање рада јавне расвете, билборда и светлећих реклама, одређивање лица које ће у јавним предузећима и установама пратити спровођење мера штедње, замену старих (живиних) светиљки ЛЕД сијалицама тамо где то још није учињено у државним институцијама. За домаћинства, између осталог, да подесе термостате бојлера на ниже температуре и „разумно“ користе грејна тела, перу веш на нижим температурама…