SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

Svake godine, 31. maja, obeležava se Svetski dan bez duvanskog dima kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 31. maja 2022. godine sprovodi globalnu kampanju koja ima za cilj da podigne svest javnosti o uticaju duvana na životnu sredinu – od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada. Kampanja će takođe imati za cilj da razotkrije napore duvanske industrije da „ozeleni” svoju reputaciju i proizvode, tako što će se plasirati kao ekološki prihvatljivi.

Svake godine se uništi oko 3,5 miliona hektara zemlje za uzgoj duvana. Uzgajanje duvana doprinosi krčenju šuma, posebno u zemljama u razvoju. Krčenje šuma za plantaže duvana promoviše degradaciju zemljišta i „nedostatak prinosa“ ili sposobnost zemljišta da podrži rast bilo kojeg drugog useva ili vegetacije.

Uticaj upotrebe duvana na životnu sredinu dodaje nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse naše planete i krhke ekosisteme. Ovo je posebno opasno za zemlje u razvoju, jer se tamo dešava najveći deo proizvodnje duvana.

Proteklih 30 godina, štetno dejstvo pušenja postalo je očigledno, baš kao i problem pasivnog pušenja.

To je dovelo do toga da mnoge zemlje zabrane pušenje u zatvorenim javnim prostorima. Kampanje o širenju svesti sve su se više služile taktikom šoka kako bi prenele poruku javnosti.

U nekim zemljama postalo je obavezno da kutija cigareta sadrži neprijatne slike neizlečivo bolesnih pacijenata obolelih od raka pluća, kardiovaskularnih stanja i drugih bolesti koje izaziva duvan.

Na svetu postoji 1,1 milijarda odraslih pušača, a 80 odsto njih potiče iz zemalja sa srednjim ili niskim prihodima.