„РАДИМ У РУДНИКУ, ЖИВОТ МИ НИЈЕ ЛАК …“

„РАДИМ У РУДНИКУ, ЖИВОТ МИ НИЈЕ ЛАК …“

Дан рудара обележава се 6. августа, када је 1903. годинe почео штрајк у Сењском руднику.

Oсновни захтеви били су бољи услови рада и веће зараде. Непосредан повод штрајку у првом и најстаријем подземном руднику у земљи био је „отпуштање са посла тројице радничких активиста“.

Штрајкачи су се током деветодневних протеста изборили за бољи положај и скраћење радног времена.

Од тада па до данас рудари су остали симбол борбе за радничка права, а њихови протести мењали су не само односе запослених и послодавца, већ су у преломним тренуцима имали кључну улогу у политичким и историјским прекретницама у Србији.

Када питате сваког рудара поводом празника, рећи ће вам да им је највећа жеља, да сваки пут из јама изађу живи, здрави и неповређени, јер није нимало лако  зарађивати „хлеб са седам кора“.

И управо због тога што им је посао опасан и ризичан увек морају да буду концентрисани да не праве грешке и да пре свега чувају једни друге.

Поводом 6. августа, Дана рудара, у Дому рудара на Алексиначком Руднику биће организована изложба фотографија „Радим у руднику, живот ми није лак…”, мајстора фотографије, Хаџи Миодрага Миладиновића, који је на својим фотографијама забележио тежак али поносан  живот  рудара, као и несреће које су их задесиле у Алексиначким рудницима.

Отварање изложбе је у суботу, 6. августа, од 19 часова.