ОБЕЛЕЖЕНО 200 ГОДИНА ТРЊАНСКЕ ЦРКВЕ (извор Алпрес)

ОБЕЛЕЖЕНО 200 ГОДИНА ТРЊАНСКЕ ЦРКВЕ (извор Алпрес)

Порта трњанске цркве била је синоћ пуна света. Како традиција налаже, у порти храма Преподобномученице Параскеве у Трњану синоћ је одржан традиционални сабор уочи храмовне славе.

Ово је била јединствена прослава, јер једна од најстаријих цркава на територији наше општине јесте храм Свете Петке у Трњану који ове године бележи 200 година од изградње, односно 1822. године је храм обновљен на рушевинама, тачније на темељима старог храма.

Програм прославе два века овог храма, почео је са дочеком Епископа нишког господина Арсенија, који је служио свечано вечерње богослужење , а након тога одржан је пригодан културно-уметнички програм којим су отпочели овогодишњи Михољски сусрети села.

− Велика је радост видети вас овде окупљене у толиком броју да заједно прославимо и празник Свете преподобне мученце Параскеве, хришћанске мученице из другог века, дакле из раног хришћанског периода, али истовремено да обележимо 200 година постојања ове светиње на овом месту. Светиње која је делила судбину свога народа, јер је она још и старија. На темељима старог храма је заправо 1821. године саграђен овај храм. Светиња је делила судбину свог народа, али у тим тешким временима још увек под Турцима ови простори смогли су снаге заједно народ и свештенство да обнове ову светињу и да поново у њој почне да се служи света литургија. И ево 200 година од тада, заправо 201. година у овој светињи непрекидно се служи света лутургија, врше се свете тајне, а у славу божију и на радост свих мештана овога краја − рекао је владика обраћајући се присутнима пре почетка програма.

У програму који је одржан на платоу испред храма наступили су Академски хор „Константин”, ансамбл Културно – уметничког друштва „Небојша Петровић Џаја” из Трњана, а појац је била Наташа Николић.

DSC 9767 3000x1760

DSC 9783 3000x1800

DSC 9830 3000x2000
DSC 9794 3000x1800
Програм је и ове године завршен ватрометом.